Koen Crucke

Koen was eerste solist tenore-buffo in de Opera voor Vlaanderen en de Vlaamse Operastichting tot deze ophield te bestaan. Hij was te gast in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittanië, Nederland en België en zong in regie van alle grote namen uit het vak (Guy Joosten, Lee Blakeley, Jürgen Gosh enz..) Hij werd door de Duitse pers unaniem uitgeroepen tot beste interpretant van de rol van Joaquino in Beethoven’s “Fidelio” tijdens het prestigieuze festival van Passau. Hij zong alle bufforollen in operettes van Strauss, Lehar, Benatzky enz..

Hij speelde in diverse musicals in Vlaanderen en Nederland en won de Musical Award for best supporting part voor zijn interpretatie van de Koning in Assepoester. Hij kreeg een Broadway Award voor zijn rol als de Vader in “Beauty & the Beast”. In Nederland was hij onder andere gedurende 600 voorstellingen te zien als Oom Max in “The Sound of Music”.

Hij was onder contract in NTGent als eerste plan-acteur, waar hij speelde onder de regie van Manfred Karge, Hugo Claus, Luc Perceval, Bart Peeters, Dirk Tanghe, Robbe De Herdt, Nand Buyl, Jean-Pierre De Decker, Jef Demedts, Jan Decleir enz..
Voor de televisie werkte hij mee bij zowel de openbare als de commerciële omroepen met onder andere “Tijd voor Koen”, zijn eigen licht-klassiek programma, “Zeg eens Euh”, “Namen noemen”, “Kemphanen”, “De drie Wijzen”, en soaps zoals “Samson en Gert”, “Kosmos”, “Langs de Kade” enz.

Bij buitenlandse zenders werkte hij voor RTL4, Vara, VPRO, NCRV, ORF en ZDF.
Hij had jarenlang zijn eigen vaste programma op Radio 2 : “Cokoen” en “Serenade”. Hij was gedurende 8 jaar vast pannellid van “De Zoete Inval”
Hij is de vertegenwoordiger voor België van “L’association des amis d’Edith Piaf”: de officiële vriendenkring van Piaf in Parijs.
Hij speelde in films van Hugo Claus, Robbe De Herdt, Stijn Coninx en Lieven De Brauwer.
Hij maakte 12 CD’s met zowel klassieke muziek als entertainment of Vlaamse nummers.
Hij schreef twaalf boeken over dieet, koken en buitenlandse keuken en ook kinderliteratuur en verhalen
“De O van Opera”, een boek dat kinderen wegwijs maakt in de wereld van de Opera werd internationaal gelauwerd en vertaald in het Spaans, Frans en het Koreaans. Zijn “Kinderkookboek” werd in Nederland gelauwerd met de Award van Beste Boek in zijn genre.
Koen zingt in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans en Spaans.

Jan Gheysens

Studeerde af met een Master in het Koninklijk Conservatorium in Gent en werd acteur in NTG. Hij bleef tijdens het acteren verder studeren om de diverse disciplines van het theater- en muziekvak onder de knie te krijgen en behaalde in binnen- en buitenland masters in Kunstgeschiedenis, Theatermanagement, Historisch kapsel, Grime en Kostuumontwerp, Dictie en Fonetica, Toneelgeschiedenis.

Hij werd op initiatief van British Council uitgenodigd om aan te sluiten bij Theatre Projects Ltd in London waar hij als Lighting-Designer meewerkte aan de wereldcreaties van onder andere de musicals “Evita” en “Cats” en de wereldtournees van Shirley MacLaine en Julie Andrews. Hij maakte deel uit van het ontwerpersteam voor het National Theatre en werd de vaste lichtontwerper voor o.a. regisseur Jürgen Gosch in de opera van Bayreuth, Franco Zefirelli voor zijn regies in Royal Operahouse Covent Garden en Stavros Doufexis voor zijn werk in Epidaurus (Athene). Hij werd uitgenodigd naar New York om er op Broadway mee te werken aan producties met Liz Taylor (“Little Foxes”) Lauren Bacall (“Woman of the Year”), Liza Minelli en Chita Rivera (“The Rink”), Anthony Quinn en Lila Kedrova (“Zorba”) enz… Hij werkte in Zweden samen met Ingmar Bergman en Liv Ullmann. Na 10 jaar carrière in New York en London werd hij door directeur Jef Demedts gevraagd om terug te keren naar NTG om er als zijn adjunct aan de slag te gaan. Hij bleef er 11 jaar werken en werd de vaste ontwerper van Hugo Claus. Toen men hem de job van directeur aanbood besloot hij om een andere weg in te slaan en zijn eigen bedrijf op te richten dat tot op vandaag hoofdzakelijk de optredens en contracten van Koen Crucke regelt.
Hij schreef samen met Koen diverse boeken waarvan er een deel gelauwerd werden in binnen- en buitenland.

Talen: Nederlands
Gemiddelde duurtijd lezing: 1 uur
Expertise in: Opera, theater, operette, musical, auteur, lighting-designer
Onderwerpen: balans, leven, werk

Benieuwd? Boek nu!

Inhoud lezing

Een halve eeuw entertainment. 
Causerie over het werk in alle disciplines van de showbusiness sedert de jaren 60 van vorige eeuw. Verhalen over hilarische, emotionele, verrassende en harde momenten uit een 55-jaar durende carrière.

Een halve eeuw gedeeld.
Twee verwante zielen vonden elkaar dik 50 jaar geleden. Zij bleven samen en vochten in hun vak en in de wereld van de showbusiness waar zij tot op vandaag hun weg banen.

Taal: Nederlands
Tarief: € 3000 (exl. BTW)
Gem. duurtijd: 1 uur

Referenties

Koninklijke Opera Gent
Vlaamse Operastichting
Nederlands Toneel Gent
National Theatre London
Theatre Projects ltd

  Naam: *

  Bedrijf/organisatie: *

  Functie:

  Jouw referentie: *

  Koen & Jan voor jouw evenement?

  Aanvraag beschikbaarheid