Sinds 1992 actief als organisatieadviseur, vanaf 2000 als oprichter van en deelnemer in verbanden tussen specialisten op Veranderkundig terrein. Uitgangspunt is: hoe neem je mensen mee in succesvol, ander gedrag bij een verandering in plaats van sturen op resultaat; hoe boor je die bron en het talent aan binnen een professionele omgeving zodat verandering en ontwikkeling van Binnenuit komt in plaats van bepaald door de leiding?
Daarnaast is de voormalig profwielrenner commentator bij de NOS voor onder meer de Tour de France. Hij volgde Gymnasium bèta en studeerde Psychologie van de Organisatie aan de RU van Utrecht, met als bijvak bedrijfseconomie. Naast deze hoofdrichting heeft hij zich verdiept in de sportpsychologie. Juist vanwege een loopbaan als beroepswielrenner ontstond de belangstelling voor het effectief functioneren van mensen in organisatie- en teamverband. In 1982 werd hij wereldkampioen ploegentijdrit. In 1985 begon hij aan een profcarrière bij de ploeg van Jan Raas. Hij deed vijf keer mee aan de Ronde van Frankrijk. In de Tour won hij eenmaal een etappe. Daarnaast won Ducrot etappes in de Ronde van Romandië, de Dauphiné Libéré en de Coors Classic. In 1991 beëindigde hij zijn wielerloopbaan.

Talen: Nederlands, Engels
Gemiddelde duurtijd lezing: 45 – 60 minuten
Expertise in: Talentontwikkeling, Verandermanagement, Leiderschap, Sport en Media
Onderwerpen: Bestuur, beleid, politiek, business spiritualiteit/ethiek, ICT, innovatie, economie en financiën, gezondheidszorg en zorg, HRM, inspiratie en motivatie, leiderschap, media en journalistiek, mens en maatschappij, onderwijs, samenwerken, sport, teambuilding, veiligheid, verandermanagement, wetenschap

Benieuwd? Boek nu!

Inhoud lezing

Presteren van Binnenuit is de titel. ‘Moetisme’ is fnuikend voor de prestatie: als mensen iets doen omdat het moet zonder dat ze ervoor hebben gekozen dan komt het niet goed met de prestaties. Juist in het wielrennen zie je het negatieve effect van focus op winnen ten koste van alles, controle over de uitkomst en zelfs robotisering van de wedstrijd: De druk op de renners is enorm, ze vallen zich ongelukkig en toch wordt de koers saai en vervreemdt zich van haar publiek.

Deze metafoor legt haarfijn bloot hoe de steeds complexer wordende maatschappij niet meer te controleren valt met procedures, ICT en bureaucratie. We moeten terug naar de basis en met elkaar onze problemen oplossen. Dat vergt juist mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Alleen zo kunnen ze bijdragen aan de verbetering van de zorg, het onderwijs, veiligheid etc. zonder dat ze er controle over hebben.
Maar er is hoop: in de sport wordt duidelijk dat er in dat krachtenveld een kanteling ontstaat door nieuwe jonge renners die nog of misschien wel weer vanuit de basis durven koersen. Hoe werkt dat? en wat is er voor nodig om de beweging te versterken.

Talen: Nederlands, Engels
Tarief: € 2000 (exl. BTW)
Gem. duurtijd: 45 – 60 minuten

Inhoud workshops

Workshop Presteren van Binnenuit. Zie lezing. Op verschillende momenten wordt een vertaling gevraagd aan de mensen naar hun eigen situatie. Daarmee lossen ze de volgende vragen op:

 • In welke mate is de situatie herkenbaar voor die van jullie organisatie. Identificeer de elementen in de situatie die maakt dat deze vastloopt (naast regels is er ook iets anders)
 • Wat zie je gebeuren waardoor de mensen succesvoller kunnen worden (dit onderdeel gaat over focus op succesvol gedrag ipv op winnen)
 • Wat is er nodig om dat vorm te geven (dit onderdeel gaat over de rol van de leiding)

Ik heb meerdere voorbeelden hoe je daarna het proces waarmee de mensen tot hun eigen oplossingen komen, kunt versterken.

Talen: Nederlands, Engels
Gem. duurtijd: 1,5 – 4 uur
Max. deelnemers: 50 mensen

Referenties

  Naam: *

  Bedrijf/organisatie: *

  Functie:

  Jouw referentie: *

  Maarten Ducrot voor jouw evenement?

  Aanvraag beschikbaarheid