CEO van Brain@Trust, ereVice-Gouverneur Nationale Bank Belgie.

Glashelder over de globale economie, leiderschap en psychodynamica.

Zuinig zijn

Marcia groeide op in een hecht gezin met 5 kinderen en ervaarde lang wat zuinig zijn betekent. Alle mogelijke feesten werden familiaal met tuingroenten en fruit gevierd. Haar grootouders langs vaderszijde heeft ze niet gekend. Het waren ‘steenbakkers’ in kleiputten van de Ruppelvallei toen arbeid nog in natura betaald werd. Haar vader was een nakomer in een gezin van 7, halfwees als 10 jarige. Zijn neven noemden hem ‘nonkel’ terwijl ze zijn leeftijd hadden. Marcia heeft die schrijnende armoede in de Ruppelstreek geproefd als kind. Haar oma langs moederskant, vroeg weduwe, woonde bij hen in. Dementie overviel haar als zeventiger en het gezin droeg die last gedurende 9 jaar. Piano, jeugdbeweging en volleybalteam MSiks hielden Marcia van de straat.

Money, money, money

Haar schoonbroer inspireerde haar om over geld te gaan studeren: “ik kan zoveel als de jongens”, dat had haar Pa haar ingeprent: toegepaste economie aan de Universiteit in Antwerpen, toen met slechts een handvol meisjesstudenten, master in economics aan de University of Chicago en een doctoraat in economie in Antwerpen kwamen voort uit haar ambitie. Ze doceerde nadien aan de Universiteiten Antwerpen, Amsterdam, Boston University, Solvay Brussels Business School en DAOHE university, Shanghai. Later ontving ze als eerste de prestigieuze prijs ‘Alumnus van het Jaar’ van haar Alma Mater.

Communicatie, haar geheim wapen

Een interview over internationaal arbeidsmarktbeleid, geschreven in opdracht van de Nederlandse autoriteiten, en na een gedegen communicatietraining, gaf haar bekendheid via de krant De Standaard.  Wilfried Martens, toenmalig Eerste Minister van Belgie, recruteerde haar onmiddellijk. Onvergetelijk ervaringen zoals haar eerste competitiviteitswet in het Parlement, Davos World Economic Forum en G-7 meetings in Venetie met Ronald Reagan, Margareth Thatcher, Francois Mitterand, Jacques Delors volgden daarop. Communicatie en beleidsformulering pasten perfect bij haar persoonlijkheid.

de Nationale Bank van Belgie

In 1988 vervoegde ze de Nationale Bank, als woordvoerder en kabinetchef van de Gouverneur. De Bank had nood aan dezelfde openheid als de regering. Ze werkte mee aan heroische projecten zoals de modernisering van de Belgische overheidseffecten met roadshows naar London, Zurich, HongKong, Taipe en Brunei; de creatie van een grote Belgische bank, de koppeling van de Belgische Frank aan de Deutsche Mark, de verkoop van meer dan 200 ton goud ter voorbereiding van de Belgische deelname aan de euro in 1999, het Globaal Plan van Jean-Luc Dehaene. Later, de introductie van de eurobiljetten en de overname van de bankenregulering na de Grote Financiele Crisis in 2008. Na 30 jaar loopbaan waarvan 20 jaar als lid van het Directiecomite verliet Marcia de Bank in 2018 voor haar nieuw project.

Uitzonderlijke Vrouw van het Jaar

Een bijzondere erkenning voor haar carriere en haar promotiewerk voor vrouwen in onze samenleving ontving ze in 2011 toen de Belgische Regering haar eerde met de bijzondere titel van ‘Uitzonderlijke Vrouw van het Jaar’ in de Senaat. Ze was mede-oprichter van o.m. Women for the Economy and Society (Frankrijk) en Women in Finance in Belgie. Ze zette haar schouders onder tal van initiatieven die vrouwenrechten promoten. Hierover bracht ze tal van nationale en internationale keynotes.

Brain@Trust

In 2018 lanceert ze haar eigen bedrijf Brain@Trust dat o.m.een app ontwikkelt met Artificiele Intelligentie en Machine Learning om bewuste en onbewuste motivaties van mensen in kaart te brengen. Ondertussen volgde ze een Executive Master in Change programma aan de internationaal bekende business school INSEAD in Fontainebleau, Frankrijk. Haar thesisonderwerp handelt over de psychodynamica van start-up leaders. Die thema’s zijn ook onderwerp van haar keynotes en workshops.

Economische thema’s over de evoluties in de wereldeconomie, leiderschapservaring en psychodynamische analyses zijn keynote-materiaal dat Marcia met veel entoesiasme en helderheid tot een boeiend geheel weet te verweven.

Talen: Nederlands, Frans, Engels
Gemiddelde duurtijd lezing: 45 à 60 minuten
Expertise in: macroeconomie, bankaire aangelegenheden, psychodynamica
Onderwerpen: bestuur, beleid, politiek, economie en financiën, leiderschap, management, ondernemerschap, persoonlijke effectiviteit, psychologie, teambuilding, verandermanagement

Benieuwd? Boek nu!

Inhoud lezingen

 • De wereldeconomie, impact op de Europese en Belgische sociaal-economische ontwikkelingen: De handelsoorlog tussen USA en China, de Brexit van het VK, de-globalisering en hun impact op de economische groei in de wereld, Europa en Belgie.
 • Leiderschap in veranderingsprocessen: welke waarden gidsen de volgende generatie van ondernemers?
 • Leiderschap in veranderingsprocessen: welke eigenschappen heeft een succesvol team?
 • Leiderschap in veranderingsprocessen: Elke leider heeft een donkere kant: hoe herken je die dynamiek?Hoe ga je ermee om?
 • Je psychodynamische motivaties: hoe ze uit je onbewustzijn naar je bewuste beweegredenen brengen?

Talen: Nederlands, Frans, Engels
Tarief: € 2400 (exl. BTW)
Gem. duurtijd: 45 à 60 minuten (excl. vragentijd)

Workshops

 • Psychodynamica van Start-Up leaders (3u), in groepen van 8 (of een veelvoud) deelnemers. De deelnemers leren hun bewuste en onbewuste motivaties kennen, de tegenstellingen ertussen en hun self-management capaciteiten.
 • Leaderschip workshops: 4 modules van 1 dag, in groepen van maximum 36 deelnemers. De deelnemers gaan door een psychodynamisch veranderingsproces, ontvangen een geindividualiseerde persoonlijke leiderschapsstijl analyse en een gepersonaliseerde leiderschaps-roadmap.

Tarief: € 3500 (excl. BTW)

Referenties

Een verhelderend inzicht over de gevaren en uitdagingen van morgen, grondig gestaafd met cijfers en gebracht door iemand die in de hoogste regiones van het machtscentrum heeft gezeteld.

Rik TobbackVoorzitter, Antwerp One World, Rotary Belgium

Nooit heb ik een jaarverslag van de Nationale Bank zo glashelder horen toelichten als door Marcia De Wachter

Rik Van CauwelaertSenior Columnist, De Tijd

Trend analyse, coaching en publieke keynotes, anderen helpen om succesvol te zijn in hun carrière en in hun persoonlijk leven, lijkt me een logische keuze voor Marcia, gelet op haar sociaal voelendheid en empathie voor anderen. Ze bouwt verder op haar sterkten en haar wens anderen te helpen.

Nicholas Steenbergen

Voor Marcia succesvol leven en werken is gebaseerd om 4 pijlers: de juiste dosis passie, talent en doorzettingsvermogen, de juiste mensen op de juiste plaats, de juiste omvang van het project waaraan je werkt en de juiste focus.

Patrick NijsVoormalig Ambassadeur van Belgie in China

Marcia is iemand die weet waarover ze spreekt en wat ze wil. Ze geeft haar mening, maar op een zachte manier. Ze geeft de mensen kansen om te groeien.

Kristine De MeyNationale Bank van Belgie

  Naam: *

  Bedrijf/organisatie: *

  Functie:

  Jouw referentie: *

  Marcia De Wachter voor jouw evenement?

  Aanvraag beschikbaarheid