Rudy Aernoudt is professor economie aan de Universiteit Gent en de universiteit van Nancy.

Hij heeft een driedubbele Master: in Thomistische filosofie (KUL), in monetaire en industriële economie (KUL) en in Europese economie (Europacollege).

Hij wordt beschouwd als flamboyant, iconoclast, met zin voor humor, rebel en een witte ridder die strijdt tegen wanbeheer van overheidsgelden en corruptie, iets wat hem niet altijd in dank werd afgenomen.

Auteur – veelschrijver: “wie schrijft, die blijft”
Hij was de eerste econoom-politicus in Vlaanderen die zich openlijk afzette tegen wat hij zelf het sluipend separatisme noemt. In zijn bestseller “Vlaanderen – Wallonië. Je t’aime moi non plus” pleit hij voor een andere kijk op het communautaire debat in België. Aernoudt vraagt om een betere samenwerking tussen de verschillende Belgische regio’s en stelt een herfederaliseren van enkele bevoegdheden voor. Hij berekent de grootte van de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië op drie euro per dag per Vlaming. “Vlaanderen – Wallonië. Je t’aime moi non plus” wordt beschouwd als een reactie op het Warandemanifest. Meer dan vijf duizend landgenoten schaarden zich achter dit Anti-Manifest waaronder diverse bekende namen zoals Roger Vanden Stock, Baudouin Velghe, Tony Mary, Maurice Lippens, Luc Cortebeeck, Christian Dumoulin en Helmut Lotti. Nadien zette hij zijn visie uiteen over Brussel in “Brussel, het kind van de rekening”. Daarin berekende hij – iconoclastisch zoals altijd – dat de transfers in feite niet gaan van Noord naar Zuid, maar van het centrum naar de periferie. Sedertdien heeft hij een dertigtal boeken gepubliceerd over politiek en economie. In Leven zonder Job geeft hij een analyse over het industrieel beleid van Europa. Net voor de verkiezingen schrijft hij samen met een aantal prominenten (Mark Eyskens, Herman Decroo, Karl-Heinz Lambertz) een boek waarin hij oproept tegen separatisme (Wake-Up Belgium). In datzelfde jaar publiceert hij ook zijn eerste roman: De Duivelszak, over geld en corruptie waarin hij zijn stellingen over corruptie eerder uiteengezet in zijn essay: ‘Waarom corruptie welig tiert?’ in romanvorm aanbrengt. De roman wordt door de pers beschouwd als een goede debuutroman vol intriges en passies.

Zijn boek ‘Financieel Management toegepast’ (eveneens verschenen in het Engels) is ondertussen een standaardwerk geworden voor studenten en CFO’s. Naast een dertigtal boeken publiceerde hij ook een 300 tal papers en artikels. Hij is tevens columnist bij Trends-Tendances en bij FD Magazine.

Andere activiteiten
Hij was CEO/CFO van One Laptop per Child (www.olpc.org), een spin-off van MIT die voor nieuwe kinder-specifieke PC’s verdeelt aan scholen in ontwikkelingslanden. Hij was Curator van TEDx Europacollege en TEDx Brussel en gaf TED-talks (vb. TEDxLabaule). Hij vervoegde tevens het Chief economist team van de Europese commissie actief inzake industrieel en KMO-beleid, ruimtevaartbeleid en bedrijfsfinanciering.

Hij is co-founder van EBAN (European Business Angel Network), van ACE (Académie pour la Croissance d’entreprises), van FREE (foundation for Research on Education and Entrepreneurship) en van de Denktank ‘België Anders’. Hij is tevens lid van de denktank ‘a new pact for Europe’, een denktank van de Bertelsmann en Koning Boudewijn Stichting.

Onderscheidingen

 • Ere-secretaris-generaal in Vlaanderen
 • Ere-kabinetschef in Vlaanderen, Wallonië, België en Europa
 • Belgische award voor politieke moed en voor democratie Condorcet – Aron, Communautés Françaises
 • European award for entrepreneurship Met de door hem opgerichte stichting FREE

Spreker:
Vanuit de geachte dat “debat de basis is van de democratie”, houdt hij van debat en discussie. Hij wordt veel gevraagd op nationale en internationale conferenties: COP 25 Madrid; CFO summit Dubai; New world vision Ischia; UN, EP, EBAN, OESO, Breughel Foundation, IESE Barcelona, Smartday Sevilla, etc.

Talen: Nederlands, Frans, Engels
Gemiddelde duurtijd lezing: 45 – 60 minuten
Expert in: economie, politiek, ethnische aangelegenheden, corruptie, scenario-thinking modellen, (disruptieve) innovatie, ondernemerschap, bedrijfsfinanciering
Onderwerpen: bestuur, beleid, politiek, Blockchain en Bitcoin, economie en financiën, innovatie, ondernemerschap

Benieuwd? Boek nu!

Inhoud lezingen

Ethiek

 • Schulden opbouwen voor komende generaties: verantwoord of hemeltergend?
 • Waarom corruptie welig tiert: ethisch-filosofische beschouwingen

Politiek

 • Brussel: Kind van de Rekening? Welke toekomstperspectieven?
 • België: Hoe onze (inefficiënte) Staat (en haar regio’s) moderniseren?
 • Ondernemerschap: no guts, no glory (over het belang van ondernemerschap voor een regio)

Economie

 • Overheidsschulden en negatieve interesten: hoe valt dat te rijmen?
 • De Uber-isatie van economie: Waarde van een bedrijf in de digitale economie: bubbel of realiteit?
 • Hoe financier ik mijn onderneming (risicokapitaal, business angels, kredieten)?

Talen: Nederlands, Frans, Engels
Tarief: € 1900 (excl. BTW) (Fee komt volledig ten goede aan vzw Youthstart of vzw Tout bien- OKIDOKI, naar keuze van de organisatie die een spreker vraagt en de facturatie gebeurt rechtstreeks door vzw.)
Gem. duurtijd: 45 – 60 minuten

Referenties

Rudy Aernoudt is wellicht de enige die kabinetschef is geweest op Europees, Nationaal (Belgisch) als regionaal (Vlaanderen én Wallonië) niveau. Meer dan een vermelding waard in het Guinness book of records.

De Morgen

  Naam: *

  Bedrijf/organisatie: *

  Functie:

  Jouw referentie: *

  Rudy Aernoudt voor jouw evenement?

  Aanvraag beschikbaarheid